V. UWR Budapest Kupa

By 2018. okt. 15.Beszámolók, Írások

V. UWR Budapest Kupa

2018. szeptember 8., szombat

 

Az ötödik UWR Budapest Kupa több szempontból is más, mint az előző négy.

Amiben mégis hasonlítanak egymásra, mint két tojás, vagyis ebben az esetben öt, az a tökéletes szervezés. És mint ilyen, nem meglepő módon, csakis a szervezőknek köszönhető.

A különbséget a résztvevő csapatok sokszínűségében, valamint az első válogatottbeli szereplésünk felkészülésében kell keresni.

Cseh, Osztrák, Ausztrál, Orosz, Török, Szerb, Német és még a fene tudja miféle nemzetek játékosai alkották a csapatokat. Ez több szempontból is érdekes és irányadó, mert a Magyar UWR egy nemzetközileg is elismert találkozóhely és teljesen alkalmas a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, és fenntartására. Ezúttal is köszönet a szervezőknek.

A másik különbség az, hogy ez egy tökéletes felkészülés az első válogatottbeli fellépésünkhez, ami szeptember 21-23. között Bécsben lesz, és mint ilyen nagyon fontos mérföldkő a jövő évi Graz-i világbajnokság felé vezető rögös úton.

A reggeltől-estig tartó versenyprogram zökkenőmentes, és gondnélküli technikai hátérrel (palackok töltése és cseréje, elektronikus időmérő és eredményjelző) zajlott le. A magyar csapat a hat csapatos tornán a második helyet szerezte meg.

Voltak könnyű és nehéz meccsek. Az első helyen végzett a jóval összeszokottabb osztrák válogatott, csak nehéz csatában tudta legyőzni a frissen alakult, de annál lelkesebb és meglepő módon taktikailag egységesebb magyar válogatottat. 5-1 oda, de a játékban a szorosabb eredmény is benne volt.

A szerb Orka Ronilački Klub csapata nem okozott gondot fiainknak, de ők nagyrészt utánpótlás korú játékosokkal érkeztek és várhatóan egy-két év múlva nem lehet őket ilyen könnyen két vállra fektetni. 10-0 ide, önbizalom növelő játék.

International Mix Team, mint ahogy a neve is mutatja egy igazi vegyes csapat a világ minden tájáról verbuválódott játékosokból. Itt is erősebbnek bizonyultunk és sokat tudtuk gyakorolni a felállt védelem elleni játékot, illetve a cserék pontos végrehajtását. 7-1 ide.

A Cseh Brno egy igazi Cseh második ligás csapat, amely nem okozhat gondot válogatottunknak, és mégis okozott. Ezt elsősorban magunknak köszönhetjük. A tanulság ebből a meccsből az, hogy a támadásból visszazárt védekezést nem lehet elég sokszor gyakorolni. 3-2 ide.

Egyenesen Ausztráliából érkeztek a Dropbears játékosai. E távoli földrészen komolyan veszik ezt a játékot és nem probléma nagyon jó edzőket alkalmazni, ami a játékukat taktikailag fegyelmezetté és önfeláldozóvá teszi.

A nap fénypontja a versenynap végén egy magyar találmány (a világ tele van világra szóló magyar találmányokkal) bemutatása. Büntető párbaj Magyar módra kieséses rendszerben. A lelkes résztvevők szép szavakkal és sok féle nyelven fejezték ki tetszésüket és vitték hírét a világ négy sarka felé.

Summa summárum az V. UWR Budapest Kupa is méltón hírnevéhez került lebonyolításra.

A válogatott felkészülési meccsei meghozták az eredményt, hisz ki ne hallott volna az első nemzetközi sikerünkről. Az Open Central Eurpean Cup elnevezésű versenyről egy értékes bronzéremmel tért haza a csapat. A siker ellenére tudjuk, hogy rengeteg munka vár ránk azért, hogy kellőképpen tudjuk képviselni hazánkat a jövő évi világbajnokságon.

Kis Zoltán