Graz 2008

By 2009. dec. 09.Beszámolók

2008-ban is részt vettünk a grazi tornán.

Képek a http://www.flickr.com/ oldalról tölthetők le.

Szakmai kommentek a tornával kapcsolatban:

Gondolom más is meg fogja írni a véleményét. Én a következőkre jutottam két nap lecsapódás után.

Egyfelől egyértelműen tapasztalható volt a fejlődésünk mind egyénileg mind csapatban a tavalyi graz-i szerepléshez képest. Ugyanakkor a három vereség főleg a graz és még főleggeben a pozsony ellen kijózanító volt. De akkor miben is fejlődtünk? Hát a bécs elleni 2-2 még akkor is magáért beszél ha ők aludtak. Az összesen négy büntetőből 3 értékesítése is komoly előre lépés.

A Zsolti büntető védése 45 másodpercen keresztül szintén dicséretre méltó, még akkor is ha tényleg fogta a kaput. Lehet, hogy azt akarta felhozni a labda helyett?:-)

De akkor mért lettünk most "csak" a 7-ikek mint tavaly??? Én alapvetően két okot látok amelyek szorosan összefüggenek. Az egyik, hogy bár addig nem igen kaptunk gólt amíg valaki védte a kaput, de volt olyan szituáció amikor üresen hagytuk és az ellen bedobta. A másik a támadásoknál szinte csak akkor tudtunk gólt dobni amikor az ellen üresen hagyta a kaput. Ilyen eset nem volt a graz és pozsony ellen sem így dobtunk összesen egy gólt büntetőből. És miért gondolom, hogy ez erősen összefügg? Mert edzésen is akkor dobunk gólt amikor üresen hagyjuk a kaput és így az egyik gyenge pontunk erősíti a másikat mert elég kivárni az üres kaput. Ha viszont olyan az ellen, hogy SOSEM üres a kapu akkor képtelenek vagyunk góólra, mert ilyen nincs az edzésen.

Ha ez így van akkor sokkal tudatosabban kell gyakoroljuk, a védekezést résmentesen folyamatos cserékkel nem csak a kapus poszton de a kapu előtt is és ez ellen kell megtalálnunk, gyakorolnunk a támadást is. Ezzel tovább tudunk lépni. Ha "csak" játszunk az edzésen akkor nagyjából ez a szint stabilizálódik.

Persze az erőnlét, a gyorsaság, a tüdőkapacitás is tovább fejleszthető de szerintem ezekben többé kevésbé egyenrangúak voltunk azokkal is akiktől kikaptunk.

Még egy gondolat a teljesség kedvéért. Fontos a folyamatos fiatalítás is. Ez az elmúlt egy év alatt nem sikerült, hiszen a tavalyi első graz-i gólos kis kovács nem velünk játszik és mindenki egy évvel öregebb lett!

Gondolom lesznek egyéb részletek is amelyek elkerülték a figyelmemet, de nekem ez jött át.

Hajrá Magyarok!

üdv
vi

 

2 embernek kell fejlődnie:

Szeli Pisti több gólt kell dobjon,
Szabó Zsoltinak kevesebbet bekapnia!

Cs.

 

Graz az én szemszögemből Ha csak az eredményeket nézzük sok változás nem tapasztalható a játékunkban.

Egy győzelem, egy döntetlen és kettő szoros meccs. Nyolcból a hetedik helyezés, akár csak tavaly. És ha a játékunkat nézzük, sajnos ott sincs minek örülni. A játék összes elemében egy helyben toporgunk. Amiben fejlődtünk egy kicsit a maga a rutin, ebből van több, mint egy évvel ezelőtt. Persze ez sem elhanyagolható fejlődés, hiszen mint az élet sok más területén itt is nagy szerepe van a tapasztalatnak. Az októberi a novemberi a februári és az áprilisi Cseh ligás küzdelmek megtanítottak minket egy pár dologra: étkezés és a  pihenés a meccsek közti szünetekben, a bemelegítés és a ráhangolódás fontossága, a szabályok értelmezése és helyes alkalmazása, és amit nagyon fontosnak tartok az ellenfél tisztelete mert nem az számi hogy az ember hogy néz ki a parton hanem hogy mit tud odalenn. Kaptunk már nagy pofonokat ilyen helyzetekből! (lányok, szinte gyerek, szinte nyugdíjas).

Nagyjából ez az egy év nyeresége, hozama. Ha magasztosabb célokért szeretnénk küzdeni többet kell belefektetni hogy ott lehessünk ahol osszák a dicsőséget, de csak azoknak akik megérdemlik.

Aminek nagy hozama van az a szakmai munka. A Sportusziba ugyanazt játsszuk, mint a BVSC-ben csak nem kicsiben, hanem nagyban. Ennek sok értelme nincs, nagyon kicsi a haszna. A legfontosabb a védekezés elsajátítása, erről éppen lehet vitatkozni csak, nem érdemes. Felállt védelem ellen nagyon ritkán dobunk gólt, és ez igaz fordítva is, ha jól működik a védelmünk az ellenfélnek sem lesz könnyű dolga. Általában jobb vagy sokkal jobb csapatok ellen játszunk. Mi más lehel a cél, mint a betonvédekezés és a kontratámadás, csapatunk játékos állománya erre tökéletesen alkalmas. Vannak nálunk erősek, gyorsak tüdősek és okosak (mindenki az, mármint okos). Ki kell osztani a feladatokat, mindenkinek ismerni kell a taktikát, pl. védekezésben megszereztük a labdát, gyors játékost kell helyzetbe hozni kinek egy feladata van, nyargalni a kapu felé, tehát ha az illető pont cserélni megy, nem jöhet be helyette, csak gyors játékos, kapus helyet csak!!!!! kapus, nem engedhetjük meg magunknak, hogy cserék közben szerkezetileg szétessen a csapat, mert ilyenkor fordul elő, hogy nem tudjuk a helyünket és üres kapuba kapunk gólt. Ez pedig szégyen.

Olaszos védelem, minden edzésen kell hogy gyakoroljuk min. 15 percet.

Három ember védi a kaput, három fent figyel, aki nem bírja, jelez és megy a váltás. Jelzés, összeszorított marok, ez már bevált.

Felállt védelem ellen gólt dobni nagyon nehéz, hisz gyakorlatilag a fél csapat a kapuba fekszik. Türelmesnek kell lenni, tökéletes labda tartás és pontos passzok, előbb utóbb hibázni fognak, és akkor lecsapunk.

Gyakorolni kell a kontrát, hisz ez lesz a titkos fegyverünk. A leggyorsabban a víz alatt lehet felvinni a labdát, de ez a játékos már nem fog tudni verekedni, elvileg a kapus pihenten várja tehát kell neki egy segítség. Vissza térünk a csapat alapszerkezetéhez, kell két gyors ember a vízben és a padon(Kisbálnák, Sz. Pisti, Tamás), nincs más feladatuk, mint egy az egyben meg verni a kapust, ez csupán gyakorlás kérdése no meg egy kis szerencse sem árt.

Úgy gondolom, van mit gyakorolni, ha elkezdjük csak, jobbak lehetünk.

Az íratlan törvényt meg senki se felejtse el, hat ember védekezik, öt ember támad a kapus ilyenkor figyel és a megúszásoktól védi a kaput.

Ha tizenkét emberből indulunk ki, kell négy gyors játékos, akiknek fejleszteniük kell a gyorsaságukat és az egy-egy elleni bunyót, kell négy kapus, szerintem erre is meg vannak az emberek, nekik a tökéletes kapu lezárást kell sokat gyakorolni, és kell négy ember golyófogónak, kik ütköznek, labdát tartanak, védekeznek és gólt dobnak. Vagyis mindenkinek kell tudni mindent. EZ ILYEN EGYSZERŰ!

Orca1(KisZoli)