Graz 2007

By 2009. dec. 09.Beszámolók

2007.06.16-án a Magyarország első víz alatti rögbit játszó csapata fellépett az első hivatalos tornáján. Csapatunk neve: TISZAVIRÁG SC. Reméljük rögbis életünk hosszabb lesz, mint a névadó napon töltött élete!

A torna színhelye GRAZ volt, s nyolc csapat vett részt a vetélkedőn. A versenyzők között két cseh (Praha, Ceske Budejovice), egy Szlovák (Bratislava), négy osztrák (Graz, Bécs, Klagenfurt és Salzburg) és színfoltként csapatunk lépett fel.

Az előzményekhez tartozik, hogy mi még sohasem játszottunk hivatalos meccset, ezzel szemben ellenfeleink közül a Ceske Budejovice sokszoros cseh bajnok, s mindegyik fellépő hosszabb/rövidebb versenyzői múltra tekint vissza, s a cseh vagy osztrák ligában játszanak.

A víz alatti rögbit legalább 3,5 m-es mélységű medencében játsszák. A mostani torna nehezítésként 5,1 méter mélységű nyitott medencében zajlott.  Csapatunk keddenként és péntekenként a BVSC-ben gyakorol egy 2,2 m-es medencében, s csak kb. fél éve egy sportuszodai kiruccanáskor jöttünk rá, hogy a mélység ebben a játékban alapvető fontossággal bír (igaz van egy csapattagunk, aki több, mint 10 évvel ezelőtt még Csehországban edzett, s ő hívta fel a figyelmünket a dologra). A nagyobb mélység ugyebár növeli a játékteret, a kombinációs lehetőségeket, egyben nehezítést jelent a levegőhöz jutás szempontjából. A víz alatti rögbi attól egyedülálló a többi csapatjátékkal szemben, hogy a világon egyedül ezt játszák 3 dimenzióban. (Még a műrepülők ilyenek, de az nem csapatjáték…)


Hogyan indultunk a tornának?

Végül is vagy 2 éve gyakorolunk a BVSC-ben éreztük, hogy egyre erősebbek vagyunk, míg idén év elején ki nem ruccantunk Bécsbe, ahol az öreg „rozmárok” rávilágítottak a játék egynéhány csínjára-bínjára, s saját korlátainkra. Persze ez csak még komolyabb motivációt adott, hogy készülni kell!

A víz alatti rögbi alapvetően kemény, férfias sportág (de elvétve vannak lányok is), de benne van a labdajátékokhoz szükséges finesz, kombinációs lehetőség. Csapat nem nyerhet csak erőre építve, játék nélkül.

 

S lássuk az eredményt

Négy verség, s egy győzelem (a Klagenfurt ellen) a mérleg.

Talán nem túlzott bátorság azt állítani, hogy nem voltunk „kutyaütők”, mert csak a Ceske Budejovice (aki a bajnok lett) győzött le bennünket 0:5-re, a többi 1:3, 0:2, 0:1 volt, míg a 7. helyért nyertünk 3:2-re. Azt mondták a kezdőknek dukál a 10-es kapott gól meccsenként.

A győztes meccsünkön a Klagenfurtiakat a sírógörcs kerülgette, hogy egy kezdő csapat megverte őket. A végén már szinte verekedtek, de így is vesztettek!

Így több csapat is a csodálkozását fejezte ki, hogy mást vártak, azt hitték lazán „kikloffolhatnak” bennünket. Jutalmul meghívót kaptunk ősztől a cseh II. ligába.

Érdekes a víz alatt rögbi (UWR) sportban a skandinávok a vezető nemzetek: Svédország, Dánia, Norvégia, a finnek is jók. Németországban pl. 200 bejegyzett csapat van. Magyarországon hamarosan lesz 1  – Tiszavirág SC.  – Abból indultunk ki, hogy a TISZAVIRÁG az egyik legveszélyesebb faj a FÖLD-ön, illetve majd 3 évig él a víz alatt, s ez igazán illik ránk!

Többen 30 év felett megkezdtük sportkarrierünk!

 

Résztvevők

Végezetül álljon itt a tornán részt vett csapat tagjainak névsora és hivatalos fényképük (approved by FIFA, UN, USA, …)

Cséplő László – csapatkapitány – Ellentengernagy Úr

Hoffmann Bence – The Destroyer

Novotny Tamás – aTom

Kis Zoltán – a Kis család feje, az ikergyátró

Kis Dávid – ék a csatában (iker)

Kis Zoli – ék a csatában (iker)

Verhás István  – a mélymerülő ember

Sági Gyula – Mr. Vágó

Juhász Csaba  – a csapat Csábereje és vérző orrú harcosa

Kovács Gergő – a mosolyember

Szabó Zsolt – a kapus